Välj kikare efter behov

Kikare är världens mest använda optiska instrument, förutom glasögon, och de har många olika användningsområden. Att välja rätt kikare för din specifika applikation kan vara en utmaning. Och den här guiden är avsedd att hjälpa dig att förstå kikare bättre. Tänk när, var och hur ofta du planerar att använda kikaren. För att välja rätt kombination av funktioner som passar dina behov.

Således står det för att det viktigaste att veta och få rätt är hur mycket ett visst par förstorar vyn. Och hur mycket förstoring du behöver för vad du tänker använda dem för. Lyckligtvis för oss gör tillverkare den första delen av det här väldigt enkelt för oss. Eftersom nästan alla kikare som säljs har förstoringen inkluderad i namnet. Så när du ser ”8×42” är förstalet följt av en ”x” förstoringen. Så i det här exemplet har kikaren en 8x förstoring. Och sålunda kommer det att göra vad du tittar på genom dem. Verkar åtta gånger (8x) närmare (eller större) än vad de skulle med blotta ögat. Kikare med 10×42, 10×32 eller till och med en 10×26. I deras namn kommer alla att förstora bilden tio gånger (10x).

Förstå kikarens specifikationer

Varje uppsättning kikare har sina egna specifikationer. Specifikationen av ett par kikare indikeras alltid av två uppsättningar av siffror. I slutändan indikerar dessa siffror förstoringsförmågan eller styrkan hos kikaren och deras ljussamlingsförmåga.

Den första uppsättningen siffror är kikareens förstoringsförmåga; den andra är kikareens eller frontlinsens diameter. Dessa två element påverkar hur kikaren ska utföra under olika omständigheter. Vi har gett ett exempel nedan för att hjälpa dig att förstå hur det fungerar.

Jaktkikare7x till 10x kikare är bäst för jaktpasset.

För långvarig skytte, till exempel passjakt, är en 12x till 16x förstoring bästa. Vid större förstoring behöver du använda stativ eller stabilisera kikaren. Eftersom bilden blir väldigt skakig om den används i stående position. Skakningen av dina händer förstärks av den större förstoringen.

Fågelskådning

Den standard kikare för fågelskådning är en 8×42 kikare. För att se fler detaljer om mindre fåglar på större avstånd. Kan du välja en 10x eller en 12x förstoring med ett mål på 42 eller 50 millimeter. Längre ögonavlastning och nära fokus är också fantastiska funktioner att få på din fågelskådning kikare.

Vilka ytterligare funktioner behöver jag?

Vattentätt och slitstarkt – Om du planerar att använda kikare utomhus kan det vara till nytta att välja vattentät kikare. Även om den här funktionen inte är ett måste. Reducerar chansen att kikaren reagerar illa på en oväntad nedsmutsning med det här extra skyddet. Kikare med en slitstark gummibeläggning är också bra. Eftersom de hjälper till att skydda kikaren om du av misstag tappar dem.

Ögonavlastning

Mängden ögonavlastning som erbjuds av ett par kikare är ett viktigt övervägande om du bär glasögon. Om du behöver behålla dina specifikationer för att kunna använda kikaren effektivt. Rekommenderar vi dig att välja kikare med så mycket ögonavlastning som möjligt. Eftersom det här låter dig se så mycket av din önskade vy som möjligt.